Adress: Marknadstorget 23, 233 31  SVEDALA

Bokning: 0709-41 36 54

Laserterapi

Medicinsk laser

Redan på 60-talet kom den första medicinska rapporten om att laserljuset har stimulerande effekter på celler och vävnad.  Numera finns det ca 4500 studier publicerade från över 80 länder, och nya publiceras hela tiden.

Vad är laser?

En laser är en ljuskälla som avger ytterst rent ljus. Med rent ljus menas att ljuset har en enda våglängd, precis som ljudet från en stämgaffel har en enda ton och därmed är renare  än ljudet från ex. en burk med stenar som skakas. Laserljuset har — precis som tonen från stämgaffeln—långa sammanhängande vågor. Lasrar kan göras starka eller svaga.

Vad är medicinsk laser?

Det finns olika lasrar inom medicinen och de delas in i två huvudgrupper:

  • starka lasrar, skär och bränner—kirurgisk laser
  • svaga lasrar, läkande och lindrar smärta—medicinsk laser

Vad händer?

De flesta har någon gång sett, att om handen sätts framför en ficklampa går en del av lampans ljus genom fingrarna, speciellt rött ljus. På vägen genom handen träffar ljuset kroppens celler. Detsamma gäller för laserljus. När vi belyser med laser sker ljusupptaget i cellen. Detta har visat sig påverka cellernas funktion positivt. Detta kan till viss del jämföras med fotosyntes där växterna tar emot solljuset. Förenklat kan man säga att behandling med laserljus påverkar celler och vävnad till läkning.

Vilka effekter ger energiupptaget i cellen?

  • Stimulerar cellfunktioner (immunförsvaret)
  • Minskar smärta
  • Reducerar inflammationer
  • Minskar svullnad och ödem
  • Främjar läkning

Gör det ont?

Nej det gör inte ont. Laserbehandlingen kan vara mycket avslappnande. Däremot kan det hända att en smärta kan öka eller uppträda 6-24 timmar efter behandlingen. Det betyder att laserljuset har satt igång läkningsprocessen. Smärtreaktionen ses som positiv, då detta är ett tecken på att patienten reagerar på behandlingen. Speciellt vid kroniska problem kan denna smärtreaktion uppstå. Den brukar försvinna efter någon dag.

Hur ofta och hur många gånger?

Man brukar behandla tätare i början och med allt längre intervaller när läkningen kommer igång.
En behandlingsomgång kan sträcka sig över 1-20 behandlingar, beroende på patientens mottaglighet, hur länge problemet funnits samt typen av problem. Kroniska problem kräver oftast fler behandlingar än akuta problem och skador.

Finns det några risker?

Nej, det finns inga risker med laserbehandling. Laserterapi är en risk- och smärtfri behandlingsmetod för smärttillstånd, inflammationer, problem i muskler, senor, leder m.m. Medicinsk laser hjälper kroppen till självläkning. Behandlingen är helt fri från skadliga biverkningar.

Vill du veta mer?

www.medicinsktlaserforum.se